Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 227]

Gulasz wieprzowy( z trzech rodzajów wieprzowiny)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rozpływające się w ustach kawałki mięsa wieprzowego w gęstym, własnym sosie który powstał dzięki długiemu duszeniu i rozpadającej się cebuli. Pyszny od razu i odgrzany na drugi dzień gdy smak jest jeszcze bardziej wyrazisty.

Gulasz wieprzowy( z trzech rodzajów wieprzowiny)

Składniki:

Gulasz wieprzowy( z trzech rodzajów wieprzowiny)

 

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg karkówki wieprzowej
  • 0,5 kg schabu wieprzowego
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • smalec do smażenia
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskziego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy( z trzech rodzajów wieprzowiny)
Mięsa umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, obtoczyć w mące pszennej. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.

W oddzielnej głębokiej patelni lub rondlu mocno rozgrzać smalec. Kawałki mięs smażyć partiami do mocnego zarumienienia z każdej strony.

Do usmażonego mięsa dodać zeszkloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Zalać wodą 2 cm ponad składniki. Dusić 2 godz. na minimalnym gazie. Co jakiś czas mięso przemieszać aby uniknąć przypalenia. W między czasie doprawić solą i pieprzem.

Podawać np. z kaszą i ogórkiem konserwowym/kiszonym.