Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Gulasz wołowo-drobiowy z papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny sycący gulasz, idealny na imprezę

Gulasz wołowo-drobiowy z papryką

Składniki:

Gulasz wołowo-drobiowy z papryką

 

  • 0,5 kg wołowiny
  • 0,5 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 4 papryki
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • bulion
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka papryka w proszku
  • Ostra papryka w proszku
  • Olej

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowo-drobiowy z papryką
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wołowinę wrzucić na rozgrzany olej (2 łyżki). Zrumienić, po czym zalać bulionem i dusić. W tym czasie pokroić cebulę i na drugiej patelni ją zeszklić. Dodać pierś z kurczaka, chwilę smażyć razem, zdjąć z patelni na talerz. Papryki oczyścić, pokroić w kawałki (kostka lub paseczki), przesmażyć na patelni po kurczaku. Pod koniec duszenia wołowiny dodać wszystkie składniki do jednego garnka, dusić do miękkości wołowiny, dodać paprykę w proszku (po około pół łyżeczki każdej), doprawić przecierem, solą oraz pieprzem do smaku. Podawać z chlebem lub ryżem.