agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Gulasz wołowy w ziemniaku podawany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pomysł na podanie gulaszu wołowego, polecam:)

Gulasz wołowy w ziemniaku podawany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz wołowy w ziemniaku podawany

 

  • Mięso wołowe gulaszowe 3/4 kg
  • sól pieprz 1 szczypta
  • papryka mielona słodka 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
  • sosier 2 łyżki
  • papryka kolorowa 3 szt
  • ziemniaki duże 4 szt
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • śmietana 100 ml

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy w ziemniaku podawany
Mięso wołowe opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i dobrze podsmażyć mięso, pod koniec posypać szczyptą soli i pieprzu oraz papryką mieloną słodką. Podlać gorącą wodą (tak aby przykryło mięso), dodać sosier i dusić ok 90 minut lub do miękkości mięsa. Ziemniaki ugotować w łupinkach w osolonej wodzie. Papryki kolorowe oczyścić z pestek. Pokroić w kostkę. Ułożyć na blaszce i zapiekać 20 minut w temp 180 stopni. Z ziemniaków odkroić czubki i wydrążyć połowę miąższu. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Do środka nakładać mięso wraz z kawałkami papryki. Wierzch polać odrobiną sosu powstałego podczas duszenia oraz śmietaną ze szczypiorkiem. Układać na talerzach i podawać gorące, Smacznego:)
Gulasz wołowy w ziemniaku podawany
mięso wołowe dobrze podsmażyc na oleju lub oliwie z oliwek
Gulasz wołowy w ziemniaku podawany
papryki oczyścić z pestek, pokroić w kostkę i podpiec
Gulasz wołowy w ziemniaku podawany
z ugotowanego ziemniaka wyciągnąć połowę miąższu i posypać posiekanym koperkiem
Gulasz wołowy w ziemniaku podawany
do ziemniaki wkładac mięso oraz papryczki polać sosem