ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Gulasz wołowy z grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczny gulasz wołowy

Gulasz wołowy z grzybami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulasz wołowy z grzybami

 

  • 0,5 kg mięsa wołowego na gulasz
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • na marynatę:
  • łyżka musztardy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy z grzybami
Jeśli mamy czas najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej: pokrojone w kostkę wymieszać z musztardą, octem i pokrojoną w kostkę cebulkę. Na drugi dzień:grzyby zalewamy wodą i moczymy min.30 minut, na patelni dobrze rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy połowę mięsa i obsmażamy je ,gotową porcję przekładamy do garnka, drugą połowę mięsa wrzucamy na patelnię i także obsmażamy, przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy na złoto cebulę pokrojoną w piórka cebulkę (można dolać trochę oliwy). Cebulę przkładamy do mięsa, wlewamy grzyby z wodą,w której się moczyły (można je wcześniej pokroić na odrobinę mnejsze kawałki), dodajemy wino oraz dolewamy trochę wody (tylko tyle żeby przykryć mięso). Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem, około 2 godziny, co jakiś czas mieszając, aż mięsko będzie idealnie miękkie, w trakcie doprawiamy solą i pieprzem. Podawać najlepiej z kaszą.
Gulasz wołowy z grzybami
zamarynowane mięso włożyć do lodówki najlpiej na 24 godziny
Gulasz wołowy z grzybami
mięso dusimy na małym ogniu około 2 godziny