Sposób przygotowania:
Gulasz wołowy z grzybami
Jeśli mamy czas najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej: pokrojone w kostkę wymieszać z musztardą, octem i pokrojoną w kostkę cebulkę. Na drugi dzień:grzyby zalewamy wodą i moczymy min.30 minut, na patelni dobrze rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy połowę mięsa i obsmażamy je ,gotową porcję przekładamy do garnka, drugą połowę mięsa wrzucamy na patelnię i także obsmażamy, przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy na złoto cebulę pokrojoną w piórka cebulkę (można dolać trochę oliwy). Cebulę przkładamy do mięsa, wlewamy grzyby z wodą,w której się moczyły (można je wcześniej pokroić na odrobinę mnejsze kawałki), dodajemy wino oraz dolewamy trochę wody (tylko tyle żeby przykryć mięso). Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem, około 2 godziny, co jakiś czas mieszając, aż mięsko będzie idealnie miękkie, w trakcie doprawiamy solą i pieprzem. Podawać najlepiej z kaszą.
Tomek Szymański
Na patele z cebulką czy do gara i dusic?