Sposób przygotowania:
Gulasz z gruszką
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy mięso na złoty kolor z każdej strony. Jeśli łopatka jest tłusta, to nie dajemy tłuszczu, ale smażymy na tłuszczu, który się z niej wytopi. Jeżeli jest chuda to podsmażamy ją na maśle. Podsmażone mięso przekładamy do rondla. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażoną cebulę przekładamy do rondla. Na patelnię wlewamy troszkę wody i zeskrobujemy smaczki z mięsa, przelewamy do rondla. Wlewamy wino i dolewamy tyle gorącej wody, aby zakryła mięso cienką warstwą. Dodajemy liścia laurowego, pieprz w ziarnach, listki tymianku i dusimy pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dodajemy gruszkę obraną i pokrojoną w kostkę. Dusimy jeszcze 20 minut na wolnym ogniu. W między czasie doprawiamy całość solą, pieprzem i chili. Pod koniec dodajemy mąkę rozpuszczoną w wodzie, mieszamy. Podajemy z kaszą gryczaną lub pieczonymi ziemniakami. Życzę smacznego :)
2milutka
mysza75