szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Gulasz z indyka w sosie jogurtowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Gulasz z indyka świetnie pasuje do makaronu lub ziemniaków.

Gulasz z indyka w sosie jogurtowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z indyka w sosie jogurtowym

 

  • 1/2 kg mięsa gulaszowego z indyka
  • 1 cebula
  • łyżka oleju
  • przyprawa uniwersalna kucharek
  • przyprawa do kurczaka
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz z indyka w sosie jogurtowym
Cebulę kroimy na półplasterki i wrzucamy do rondelka z rozgrzanym olejem. Podsmażamy i posypujemy przyprawą uniwersalną. Mięso gulaszowe kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i wrzucamy do rondelka z cebulą. Mięso podsmażamy mieszając co jakiś czas. Dodajemy ziele angielskie, dolewamy niepełną szklankę wody i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodajemy jogurt naturalny, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Gulasz z indyka w sosie jogurtowym
Pokrojoną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju
Gulasz z indyka w sosie jogurtowym
Cebulę posypujemy przyprawą uniwersalną i mieszamy
Gulasz z indyka w sosie jogurtowym
Dodajemy pokrojone w kostkę mięso gulaszowe
Gulasz z indyka w sosie jogurtowym
Pod koniec dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy