Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Gulasz z kury

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurę można podawać z ryżem ugotowanym na sypko, albo drobnymi kluseczkami.

Gulasz z kury

Składniki:

Gulasz z kury

 

  • 1 kura, (waga kury 1 kg)
  • 2 cebule małe
  • tłuszcz do smażenia
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • 15 dag pieczarek
  • ząbek czosnku
  • sól,
  • 5 dag przecieru pomidorowego

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z kury
Drobno pokrojoną cebulę zrumieniamy na tłuszczu, dodajemy mieloną paprykę, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Kurę oczyszczamy, kroimy na porcje, wkładamy do sosu i dusimy przez godzinę ( w czasie duszenia uzupełniamy wodę, która wyparowała). W połowie duszenia, dodajemy pokrojone pieczarki, roztarty czosnek, sól i przecier pomidorowy.