justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Gulasz z łopatki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ja podałam gulasz z ziemniakami.

Gulasz z łopatki

Składniki:

Gulasz z łopatki

 

 

  • łopatka wieprzowa 1/2 kg
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do gulaszu 2 łyżki
  • pieprz ziarenka
  • listek laurowy 2 sztuki
  • ziele angielskie 2 sztuki
  • bulion warzywny 3 szklanki
  • pietuszka
  • mąka 2-3 łyżki
  • cebula 1 sztuka
  • marchewka 2 sztuki

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z łopatki
Mięso kroimy w kostkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni. można je nieco podpalić. Gotowe przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Smażymy na złoto i przekładamy do mięsa. Dodajemy pozostałe przyprawy, obraną i pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz bulion. Gotujemy na małym gazie do cąłkowitej miękkości mięsa. Ewentualnie doprawiamy do smaku i zagęszczamy mąką. Ja podałam gulasz z ziemniakami.