Sposób przygotowania:
Gulasz z łopatki wieprzowej
Mięso pokroić w 1cm kostkę. Posypać całość wszystkimi przyprawami. Proporcje wg uznania. Należy jednak ostrożnie postępować z pieprzem, gdyż mamy tutaj ostrą paprykę.
Cebule obierać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebule, tak by zrobiła się w połowie miękka.
Dodać mięso i całość przesmażyć na dużym ogniu kilka minut. Następnie zalać wrząca wodą (dzięki temu nie będziemy musieli czekać, aż całość się zagotuje). Wody wlać tak by przykryła mięso. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę. Wyłączyć ogień i wlać do zasmażki trochę sosu z gulaszu, by ja rozrzedzić. Całość wlać do garnka z mięsem i dokładnie wymieszać. Jeśli mimo to gulasz jest za rzadki to można całość odparować. W tym celu należy gotować całość bez przykrycia co jakiś czas mieszając, aż uzyskamy odpowiadająca nam gęstość. Ewentualnie doprawić.
Cebule obierać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebule, tak by zrobiła się w połowie miękka.
Dodać mięso i całość przesmażyć na dużym ogniu kilka minut. Następnie zalać wrząca wodą (dzięki temu nie będziemy musieli czekać, aż całość się zagotuje). Wody wlać tak by przykryła mięso. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę. Wyłączyć ogień i wlać do zasmażki trochę sosu z gulaszu, by ja rozrzedzić. Całość wlać do garnka z mięsem i dokładnie wymieszać. Jeśli mimo to gulasz jest za rzadki to można całość odparować. W tym celu należy gotować całość bez przykrycia co jakiś czas mieszając, aż uzyskamy odpowiadająca nam gęstość. Ewentualnie doprawić.