Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Gulasz z łopatki wieprzowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

W tym daniu mamy tutaj niewiele składników to jednak gulasz zawsze wychodzi bardzo aromatyczny i smaczny.

Gulasz z łopatki wieprzowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z łopatki wieprzowej

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z łopatki wieprzowej
Mięso pokroić w 1cm kostkę. Posypać całość wszystkimi przyprawami. Proporcje wg uznania. Należy jednak ostrożnie postępować z pieprzem, gdyż mamy tutaj ostrą paprykę.

Cebule obierać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebule, tak by zrobiła się w połowie miękka.

Dodać mięso i całość przesmażyć na dużym ogniu kilka minut. Następnie zalać wrząca wodą (dzięki temu nie będziemy musieli czekać, aż całość się zagotuje). Wody wlać tak by przykryła mięso. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę. Wyłączyć ogień i wlać do zasmażki trochę sosu z gulaszu, by ja rozrzedzić. Całość wlać do garnka z mięsem i dokładnie wymieszać. Jeśli mimo to gulasz jest za rzadki to można całość odparować. W tym celu należy gotować całość bez przykrycia co jakiś czas mieszając, aż uzyskamy odpowiadająca nam gęstość. Ewentualnie doprawić.
Gulasz z łopatki wieprzowej
Mięso kroimy na średnią kostkę. Przyprawiamy
Gulasz z łopatki wieprzowej
Cebulę kroimy na pólplasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju
Gulasz z łopatki wieprzowej
Następnie dodajemy mieso i wszystko razem należy przesmażyć
Gulasz z łopatki wieprzowej
Z mąski i masła robimy zasmażkę i wrzucamy do gulaszu