zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Gulasz z pieczarkami na razowych rurkach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Syte i smaczne danie, pikantny sos z makaronem i kiszonymi ogórkami, komponuje się idealnie. Polecam.

Gulasz z pieczarkami na razowych rurkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z pieczarkami na razowych rurkach

 

  • 80 dag łopatki wieprzowej
  • 25 dag pieczarek
  • cebula
  • smalec
  • papryka słodka
  • chilli
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • sól i pieprz w młynku do smaku
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu
  • makaron rurki z pełnego przemiału

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z pieczarkami na razowych rurkach
Mięso należy umyć i osuszyć, następnie podzielić na mniejsze kawałki/ kostki.

Pieczarki oczyścić, obrać i pokroić w plasterki, przepłukać pod bieżącą wodą , odcedzić, udusić na smalcu razem z pokrojoną cebulą. Do podsmażonych i odparowanych pieczarek dodać kawałki mięsa i obsmażyć. Następnie oprószyć papryką słodką (2 -3 łyżki), dodać chilli, u mnie pół łyżeczki ( wg gustu) i łyżkę pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią, dodatkowo sól i pieprz mielony.

Gdy mięso puści ładnie sok, podlać gorącą wodą i dusić do miękkości. Na koniec zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.

Makaron ugotować wg wskazań producenta, odcedzić, wyłożyć na tarze i podawać z sosem i mięsem , doskonałym dodatkiem jest ogórek kiszony.

Smacznego.
Gulasz z pieczarkami na razowych rurkach
Pieczarki oczyścić, obrać i pokroić w plasterki, przepłukać pod bieżącą wodą , odcedzić, udusić na smalcu razem z pokrojoną cebulą.
Gulasz z pieczarkami na razowych rurkach
Do podsmażonych i odparowanych pieczarek dodać kawałki mięsa i obsmażyć.
Gulasz z pieczarkami na razowych rurkach
Następnie oprószyć papryką słodką (2 -3 łyżki), dodać chilli, u mnie pół łyżeczki ( wg gustu) i łyżkę pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią, dodatkowo sól i pieprz mielony
Gulasz z pieczarkami na razowych rurkach
Gdy mięso puści ładnie sok, podlać gorącą wodą i dusić do miękkości. Na koniec zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.