andzia67

andzia67

Szef Kuchni
[Przepisów: 58]

Gulasz z polędwicy wieprzowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gulasz z polędwiczek wieprzowych

Gulasz z polędwicy wieprzowej

Składniki:

Gulasz z polędwicy wieprzowej

 

  • Pół kg.polędwicy wieprzowej
  • 3 średnie cebule
  • 30 dag. pieczarek
  • olej lub masło klarowane
  • 2 szklanki bulionu
  • 6łyzek koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • śmietana
  • 4 łyzki maki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z polędwicy wieprzowej
Polędwice umyć, osuszyć, pokroić na plasterki i włożyć na 2-3 godziny do marynaty. Obrać cebulę pokroić w półpiórka, podsmażyć na oleju lub maśle dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki,na koniec jak woda odparuje dodać umytą, pokrojoną w paski paprykę ,przyprawić odrobina vegety i słodkiej papryki, odstawić na bok. Polędwiczki wyjąć z lodówki i obtoczyć w mące i podsmazyc na rumiano na oleju lub maśle, dolać bulion, pół szklanki wina i koncentrat pomidorowy, dusić około 10 minut w głębokim rondlu, następnie dodać podsmażona cebulę z pieczarkami i papryką dusić jeszcze z 10 minut ,dosmaczyć solą, pieprzem i papryką słodką. Na koniec posypać natką pietruszki. Można zaprawić śmietaną. SMACZNEGO!