izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

Gulasz z piwem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Smaczny i pożywny gulasz z dodatkiem piwa.

Gulasz z piwem

Składniki:

Gulasz z piwem

 

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej łopatki)
  • 1 łyżka czerwonej mielonej słodkiej papryki
  • 2 szt. duże białe cebule
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 butelka piwa
  • 1 kromka razowego pieczywa
  • sól
  • czarny mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz z piwem
Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę, oprósz mieloną papryką. Obie cebule obierz, pokrój w kostkę, zrumień ją na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso, stale mieszając, smaż ok. 10 min. Posyp kminkiem, wlej połowę piwa. Rondel przykryj i gotuj ok. 45 min. na małym ogniu. Pokrusz drobno chleb razowy, dodaj do mięsa razem z resztą piwa. gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 min. Przypraw do smaku solą i pieprzem.