Sposób przygotowania:
Gulasz z pomidorową nutą
Pokroić drobno mięso odcinając przerosty i tłuszcze. Posypać połową papryki, pieprzem i szczyptą soli. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Rozgrzać olej i smażyć mięso na rumiano mieszając by się nie przypaliło. Obrać i pokroić drobno cebulę. Dorzucić do mięsa. Posypać resztą mielonej papryki. Obsmażyć aż cebula zmięknie i zrumieni się. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Zalać wodą i dusić na bardzo małym gazie 1,5 godziny od zagotowania. Gdy mięso będzie miękkie a sos zredukuje się dodać koncentrat. Wymieszać zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z kaszą kluseczkami, ziemniakami puree posypany usiekaną natką pietruszki.
Duusiak