ania23025

ania23025

Kucharz
[Przepisów: 30]

Gulasz z serc po węgiersku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Spróbujcie podrobów są bardzo dobre.

Gulasz z serc po węgiersku

Składniki:

Gulasz z serc po węgiersku

 

  • 80dag serc wieprzowych lub wołowych,
  • szklanko białego wina,
  • 2 cebule,
  • po 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • i sklarowanego masła(Lub oleju),
  • łyżka mąki,
  • 2-3 strąki papryki,
  • płaska łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki,
  • 2 ząbki czosnku, sól.

Sposób przygotowania:

Gulasz z serc po węgiersku
Serca umyć poprzekrawać wzdłuż na połówki opłukać, osuszyć dość drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju lub sklarowanego masła, włożyć posolone i oprószone mąką serca, usmażyć na rumiano i przełożyć do rondla. Cebulę pokroić na krążki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Czosnek posiekać. Na rozgrzanych na patelni z dwóch łyżkach tłuszczu przesmażyć cebulą i czosnek. Następnie przełożyć do rondla z sercami, podlać wodą i połową wina, dodać paprykę, przykryć i dusić do miękkości. Na pozostałym rozgrzanym tłuszczu przesmażyć papryką z koncentratem pomidorowym, rozprowadzić resztą wina i przelać sos do rondla z sercami. Dusić 10-15 minut. Podawać z pieczywem, kaszą lum makaronem. W salaterce podać upieczone w skórkach, a potem obrane pokrojone na plasterki lub cząstki i skropione oliwą wymieszaną z odrobiną octu balsamicznego buraczki czerwone albo surówkę z kapusty kiszonej i ananasa.