Sposób przygotowania:
Gulasz z serc po węgiersku
Serca umyć poprzekrawać wzdłuż na połówki opłukać, osuszyć dość drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju lub sklarowanego masła, włożyć posolone i oprószone mąką serca, usmażyć na rumiano i przełożyć do rondla. Cebulę pokroić na krążki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Czosnek posiekać. Na rozgrzanych na patelni z dwóch łyżkach tłuszczu przesmażyć cebulą i czosnek. Następnie przełożyć do rondla z sercami, podlać wodą i połową wina, dodać paprykę, przykryć i dusić do miękkości. Na pozostałym rozgrzanym tłuszczu przesmażyć papryką z koncentratem pomidorowym, rozprowadzić resztą wina i przelać sos do rondla z sercami. Dusić 10-15 minut. Podawać z pieczywem, kaszą lum makaronem. W salaterce podać upieczone w skórkach, a potem obrane pokrojone na plasterki lub cząstki i skropione oliwą wymieszaną z odrobiną octu balsamicznego buraczki czerwone albo surówkę z kapusty kiszonej i ananasa.
Henia
eli_555
Heniu,ja najpierw serca gotuję w całości,później kroję w kostkę,obsmażam i duszę.