Sposób przygotowania:
Gulasz Eli z serduszek drobiowychprzygotowanie warzyw
Paprykę opłukać i usunąć szypułkę z nasionami. Pokroić paprykę w słupki.
przygotowanie warzyw cd
Cukinię opłukać i odciąć końcówki. Pokroić cukinię ze skórką w ćwierć krążki.
przygotowanie warzyw cd
Dwie cebule obrać z łupinek i pokroić w ćwierć krążki.
przygotowanie pieczarek
Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebulę obrać z łupinek i pokroić. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać pieczarki, cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.
przygotowanie serduszek
Serduszka oczyścić z krwi i opłukać.
przygotowanie serduszek cd
Włożyć serduszka do garnka, zalać wodą, dodać 4 liście laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego, sól i ugotować.
przygotowanie serduszek cd
Ugotowane serduszka wyjąć łyżką cedzakową z wywaru i oczyścić z żył.
przygotowanie gulaszu
W brytfance rozgrzać olej, dodać serduszka i obsmażyć. Do serduszek dodać cebulę, przyprawę, czosnek granulowany i chwilę smażyć razem.
przygotowanie gulaszu cd
Do gulaszu dodać paprykę, cukinię, pieczarki, podlać wywarem z serc i dusić aż wszystko będzie miękkie. Mąkę wymieszać z woda, wlać do gulaszu i zagotować. Gulasz doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
podanie
Ja podałam gulasz z ziemniakami i mizerią z ogórków. Gulasz można też podać z ryżem, kaszą lub makaronem.