Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gulasz z serduszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Gulasz przygotowany z serduszek z kurczaka z dodatkiem czosnku, papryczki chili i dużej ilości cebuli...

Gulasz z serduszek

Składniki:

Gulasz z serduszek

 

  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 kg serduszek z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 1 czubata łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 czubata łyżka przyprawy do mięs
  • sól do smaku
  • 1 czubata łyżka pszennej mąki

Sposób przygotowania:

Gulasz z serduszek

Etap 1

Gulasz z serduszek
Pokrojona w piórka cebula i posiekany czosnek z papryczką chili.

Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek).

Etap 2

Gulasz z serduszek
Oczyszczone serduszka z kurczaka pokrojone na połówki.

Serduszka oczyścić, przekroić każde na pół.

Etap 3

Gulasz z serduszek
Cebula czosnek i chili zeszklone na oleju.

W brytfance rozgrzać ok. 3 łyżki oleju, zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę chili.

Etap 4

Gulasz z serduszek
Przyprawy dodane do podsmażonych serduszek.

Dodać do tego serduszka. Smażyć razem ok. 10 minut co chwilę mieszając. Wsypać przyprawę do mięs, mieloną paprykę i trochę soli. Smażyć dalej 5 minut prawie cały czas mieszając.

Etap 5

Gulasz z serduszek

Wlać 3 szklanki wody. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. 30-40 minut.

Etap 6

Gulasz z serduszek

Mąkę rozmieszać w pół szklanki zimnej wody, zagęścić tym sos. W razie potrzeby dolać więcej wody. Doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.