Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Gulasz z serduszek drobiowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne danie dla smakoszy podrobów. Niezwykle proste i rewelacyjne w smaku. Doskonale komponuje się z kaszami.

Gulasz z serduszek drobiowych

Składniki:

Gulasz z serduszek drobiowych

  • 1/2 kg serduszek drobiowych
  • 2 garście mrożonej włoszczyzny (pociętej w paski)
  • 1 duża cebula
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • olej
  • Zasmażka:
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki masła lub oleju

Sposób przygotowania:

Gulasz z serduszek drobiowych
Serduszka umyć, włożyć do garnka, zagotować, zlać wodę i ponownie je opłukać. Gotować w wodzie z solą do momentu aż zmiękną. Ostudzone pokroić w plasterki.

Do garnka nalać czystej wody, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i warzywa. Całość gotować około 20-30 min.

W tym czasie cebulę posiekać, zeszklić na oleju i przełożyć do gotującego się gulaszu.

Przyrządzić zasmażkę: Masło rozgrzać na patelni i energicznie mieszając wsypać mąkę. Zasmażać aż zrobi się zarumieniona i dodać do garnka z majerankiem i papryką.

Gotować aż sos stanie się gęsty. Doprawić według własnego smaku.