Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Gulasz z szynki z kolorową papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubię gulasze, bo są smaczne i sycące. Najchętniej wykorzystuję do nich wieprzowinę - w tym przypadku mięso z szynki. Połączyłam je z cebulą i papryką w dwóch kolorach, a gulasz podałam z ryżem.

Gulasz z szynki z kolorową papryką

Składniki:

Gulasz z szynki z kolorową papryką

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z szynki z kolorową papryką

ETAP 1:

Umyte papryki oraz cebule kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno.
Szynkę kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką mieloną. Mięso obtaczamy w mące i smażymy chwilkę na rozgrzanym oleju. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy.

Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy paprykę i smażymy, aż trochę zmięknie. Wlewamy bulion, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, ok. 60 minut, aż mięso będzie miękkie.

Gulasz doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym w międzyczasie ryżem.