misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Gulasz z szynki z młodymi ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne i bardzo aromatyczne danie jednogarnkowe z młodymi ziemniaczkami. Doskonały pomysł na wyśmienity obiad.

Gulasz z szynki z młodymi ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z szynki z młodymi ziemniakami

 

  • Składniki
  • 700 g szynki lub łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta ostrej, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, pieprz ziołowy, szczypta pieprzu czarnego oraz sól morska)
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 g młodych ziemniaków ( małe )
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • posiekana natka pietruszki
  • woda
  • chilli

Sposób przygotowania:

Gulasz z szynki z młodymi ziemniakami
Szynkę lub łopatkę opłukujemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Następnie przekładamy do woreczka wlewamy do niego olej i dodajemy przyprawy. Woreczek zawiązujemy i dokładnie obtaczamy mięso w marynacie po czym wstawiamy go do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki i zostawiamy na około 20 minut na meblach, by nabrało temp. pokojowej. 

Marchew obieramy dokładnie myjemy i tniemy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy je na patelnię z niewielką zawartością oleju i samżymy, aż zmieni kolor. W tym momencie na patelnię dajemy cukier. Dokładnie mieszamy, by cukier rozpuścił się i oblepił marchew. Tak przygotowaną marchew przekładamy na osobny talerzyk ( uwaga jest bardzo gorąca).

Gdy mięso się nabierze temp. otoczenia przystępujemy do smażenia. Na gorącą patelnię partiami wrzucamy pokrojone i otoczone w marynacie mięso i smażymy, aż pięknie się zarumieni. Przesmażone mięso przekładamy na talerz i smażymy kolejną partię mięsa, aż przesmażymy całość. Następnie wszystkie przesmażone kawałki przekładamy na patelnię, dodajemy marchew i posypujemy mąką. Dokładnie mieszamy, by mąka obtoczyła zawartość i smażymy przez około 1 minutę. Po tym czasie wlewamy na patelnię szklankę wody i dokładnie mieszamy. Gdy mąka oraz przyprawy odkleją się od patelni dolewamy tyle wody, by mięso mogło pływać i dodajemy przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku. Gotujemy na mocnym ogniu, aż woda się zagotuje, a następnie zmniejszamy płomień tak, by płyn delikatnie się gotował. Jak powstający sos zredukuje się o połowę ponownie dolewamy wodę tak by przykryła mięso zwiększamy płomień i tak jak poprzednio po zagotowaniu umniejszamy go, by ponownie powoli się gotowało. Po ponownym zredukowaniu płynu wrzucamy do garnka małe ziemniaczki dolewamy wody i gotujemy na średnim ogniu. Do miękkości ziemniaków. Po wrzuceniu ziemniaków patelnię przykrywamy pokrywką. 

 

Gdy ziemniaki zmiękną, a sos zredukuje się i nabierze pysznego aromatu zdejmujemy patelnią z ognia i możemy podawać. Dla wielbicieli pikantnych dań proponuję posypać gulasz posiekaną papryczką chilli.
Gulasz z szynki z młodymi ziemniakami
Do przesmażonego mięsa dodajemy marchewkę
Gulasz z szynki z młodymi ziemniakami
Przesmażone mięso oraz marchew posypujemy mąką i przesmażamy
Gulasz z szynki z młodymi ziemniakami
Po ponownym zredukowaniu płynu wrzucamy do garnka małe ziemniaczki dolewamy wody i gotujemy na średnim ogniu
Gulasz z szynki z młodymi ziemniakami
Gdy ziemniaki zmiękną a sos zredukuje się i nabierze pysznego aromatu zdejmujemy patelnią z ognia i możemy podawać