Sposób przygotowania:
Gulasz z szynki z młodymi ziemniakamiSzynkę lub łopatkę opłukujemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Następnie przekładamy do woreczka wlewamy do niego olej i dodajemy przyprawy. Woreczek zawiązujemy i dokładnie obtaczamy mięso w marynacie po czym wstawiamy go do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki i zostawiamy na około 20 minut na meblach, by nabrało temp. pokojowej.
Marchew obieramy dokładnie myjemy i tniemy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy je na patelnię z niewielką zawartością oleju i samżymy, aż zmieni kolor. W tym momencie na patelnię dajemy cukier. Dokładnie mieszamy, by cukier rozpuścił się i oblepił marchew. Tak przygotowaną marchew przekładamy na osobny talerzyk ( uwaga jest bardzo gorąca).
Gdy mięso się nabierze temp. otoczenia przystępujemy do smażenia. Na gorącą patelnię partiami wrzucamy pokrojone i otoczone w marynacie mięso i smażymy, aż pięknie się zarumieni. Przesmażone mięso przekładamy na talerz i smażymy kolejną partię mięsa, aż przesmażymy całość. Następnie wszystkie przesmażone kawałki przekładamy na patelnię, dodajemy marchew i posypujemy mąką. Dokładnie mieszamy, by mąka obtoczyła zawartość i smażymy przez około 1 minutę. Po tym czasie wlewamy na patelnię szklankę wody i dokładnie mieszamy. Gdy mąka oraz przyprawy odkleją się od patelni dolewamy tyle wody, by mięso mogło pływać i dodajemy przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku. Gotujemy na mocnym ogniu, aż woda się zagotuje, a następnie zmniejszamy płomień tak, by płyn delikatnie się gotował. Jak powstający sos zredukuje się o połowę ponownie dolewamy wodę tak by przykryła mięso zwiększamy płomień i tak jak poprzednio po zagotowaniu umniejszamy go, by ponownie powoli się gotowało. Po ponownym zredukowaniu płynu wrzucamy do garnka małe ziemniaczki dolewamy wody i gotujemy na średnim ogniu. Do miękkości ziemniaków. Po wrzuceniu ziemniaków patelnię przykrywamy pokrywką.
Gdy ziemniaki zmiękną, a sos zredukuje się i nabierze pysznego aromatu zdejmujemy patelnią z ognia i możemy podawać. Dla wielbicieli pikantnych dań proponuję posypać gulasz posiekaną papryczką chilli.