Sposób przygotowania:
Gulasz z szynki z suszonymi pomidorami
Mięso (najlepiej ze sprawdzonego źródła) dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Następnie kroimy w małą kosteczkę i wrzucamy do garnka (najlepiej z grubym dnem), podlewamy minimalną ilością wody. Dodajemy obrane ząbki czosnku i cebulę obraną i pokrojona w ćwiartki. Wrzucamy liść i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem ok 30 min. Pomidory suszone z zalewy (nie osączone) kroimy w paseczki, dodajemy do mięsa. Przyprawiamy pieprzem, solą (ja nie dałam) i ziołami prowansalskimi. Dusimy kolejne 15 min. Pod koniec wlewamy śmietankę i gotujemy 5 min. Pozostawiamy na chwilę pod przykryciem aby smaki się "przegryzły". Podajemy np z kaszą gryczaną niepaloną. Smacznego :)