Sposób przygotowania:
gulasz z szynki z pysznym sosem
Mięso z szynki kroimy w kostkę i przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę papryki, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego i szczyptę pieprzu, dokładnie mieszamy i odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy mięso, podpiekamy i dodajemy cebulę. Do miski w której leżało mięso z przyprawami wlewamy 1/2 litra wrzącej wody, mieszamy z resztkami przypraw i dodajemy do mięsa. Dusimy około 30 minut, pod koniec duszenia dodajemy 1 kostkę mięsną. 1 łyżkę skrobi kukurydzianej mieszamy z małą ilością wody, wlewamy do duszonego mięsa i zagotowujemy, aż sos uzyska odpowiednią gęstość.