Sposób przygotowania:
Gulasz na szynce z kaszą
Marchew obieramy, dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pozbawiamy wierzchniej warstwy, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Czosnek bardzo drobno siekamy.
Umytą i osuszoną szynkę kroimy w średniej wielkości kostkę. Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przesmażone mięso przekładamy na talerz.
Na ten sam tłuszczu, na którym smażyło się mięso wrzucamy startą marchew oraz pokrojoną cebulę i czosnek. Całość przesmażamy, aż cebula się zeszkli.
Do przesmażonych warzyw dodajemy mięso. Oprószamy je mąką i dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.
Następnie wlewamy do garnka wodę dodajemy przyprawy. Gdy się zagotuje zmniejszamy gaz i całość gotujemy na wolnym ogniu. W miarę wygotowywania się wody dolewamy ją.
Pod koniec gotowania, gdy mięso będzie już miękkie wlewamy do garnka szklankę wody.
Gdy zawrze wsypujemy kaszę. Mieszamy przez chwilę, by zminimalizować przyklejenie się kaszy do dnia garnka. Całość gotujemy, aż kasza zmięknie.
Cebulę pozbawiamy wierzchniej warstwy, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Czosnek bardzo drobno siekamy.
Umytą i osuszoną szynkę kroimy w średniej wielkości kostkę. Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przesmażone mięso przekładamy na talerz.
Na ten sam tłuszczu, na którym smażyło się mięso wrzucamy startą marchew oraz pokrojoną cebulę i czosnek. Całość przesmażamy, aż cebula się zeszkli.
Do przesmażonych warzyw dodajemy mięso. Oprószamy je mąką i dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.
Następnie wlewamy do garnka wodę dodajemy przyprawy. Gdy się zagotuje zmniejszamy gaz i całość gotujemy na wolnym ogniu. W miarę wygotowywania się wody dolewamy ją.
Pod koniec gotowania, gdy mięso będzie już miękkie wlewamy do garnka szklankę wody.
Gdy zawrze wsypujemy kaszę. Mieszamy przez chwilę, by zminimalizować przyklejenie się kaszy do dnia garnka. Całość gotujemy, aż kasza zmięknie.
kapitan_barbarossa
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że Ci się podoba :)