misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 681]

Gulasz na szynce z kaszą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny, aromatyczny gulasz bez zbędnej chemii. Doskonałe danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo.

Gulasz na szynce z kaszą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz na szynce z kaszą

 

Sposób przygotowania:

Gulasz na szynce z kaszą
Marchew obieramy, dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Cebulę pozbawiamy wierzchniej warstwy, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Czosnek bardzo drobno siekamy.

Umytą i osuszoną szynkę kroimy w średniej wielkości kostkę. Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przesmażone mięso przekładamy na talerz.

Na ten sam tłuszczu, na którym smażyło się mięso wrzucamy startą marchew oraz pokrojoną cebulę i czosnek. Całość przesmażamy, aż cebula się zeszkli.

Do przesmażonych warzyw dodajemy mięso. Oprószamy je mąką i dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.

Następnie wlewamy do garnka wodę dodajemy przyprawy. Gdy się zagotuje zmniejszamy gaz i całość gotujemy na wolnym ogniu. W miarę wygotowywania się wody dolewamy ją.

Pod koniec gotowania, gdy mięso będzie już miękkie wlewamy do garnka szklankę wody.

Gdy zawrze wsypujemy kaszę. Mieszamy przez chwilę, by zminimalizować przyklejenie się kaszy do dnia garnka. Całość gotujemy, aż kasza zmięknie.
Gulasz na szynce z kaszą
Pokrojoną w kostkę szynkę przesmażamy na niewielkiej ilości oleju
Gulasz na szynce z kaszą
Na tłuszczu ze smażenia mięsa smażymy warzywa
Gulasz na szynce z kaszą
Do przesmażonych warzyw dodajemy mięso i oprószamy je mąką
Gulasz na szynce z kaszą
Do gotującego się gulaszu wsypujemy kaszę i gotujemy do miękkości