pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Gulasz z zieloną fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny gulasz z szynki z dodatkiem warzyw. Podbił brzuchy moich dzieci. Świetnie smakuje z kaszą, albo drożdżowymi buchtami przygotowywanymi na parze.

Gulasz z zieloną fasolką

Składniki:

Gulasz z zieloną fasolką

 

  • 60 dag szynki
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
  • mąka
  • olej
  • sól, pieprz,
  • zaprawa do sosów - u mnie wytopiony sos z pieczeni
  • mrożone warzywa - u mnie kilka garści drobnej mieszanki 8-składnikowej
  • woda

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z zieloną fasolką
Mięso płuczemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem lub na patelni rozgrzewamy olej. Do miseczki wsypujemy mąkę, obtaczamy w niej mięso, po czym wrzucamy je na olej i podsmażamy z obu stron. Następnie zalewamy mięso wodą, dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Na wolnym ogniu dusimy aż mięso będzie miękkie.

Dodajemy mrożone warzywa i dalej dusimy do momentu aż mięso będzie lekko się kroić łyżką. Doprawiamy solą, pieprzem lub ulubionymi ziołami.

Na koniec dolewamy esencję do sosów. Zagotowujemy wszystko razem.

Podajemy z kaszą gryczaną lub wspomnianymi wyżej parowańcami.