Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lubię gulasze z warzywami . A , że sezon na fasolkę szparagową to tym razem będzie gulasz z fasolką .

Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową

 

  • 30 dag mięsa od szynki wieprzowej ( chudego)
  • 15 dag fasolki szparagowej
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • pieprz mielony
  • papryka mielona słodka
  • 2 łyżeczki cukru
  • przyprawa do zup i sosów ( do wyboru jaka używamy ) do smaku
  • 3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową
Obrać i pokroić w ,,piórka" cebule. Mięso umyć i osuszyć - pokroić w drobną kostkę - posypać szczypta pieprzu. W rondlu o grubym dnie rozgrzać smalec. Wrzucić cebulę i mięso i smażyć aż się zrumienią .W czasie kiedy się smażą umyć fasolę. Odciąć końcówki. Pokroić na kawałki ( tak po 3 cm ).Cebulę i mięso posypać cukrem , 2 łyżeczkami mielonej papryki i łyżeczką przyprawy do zup .Wymieszać i chwilę smażyć . Dorzucić fasolę .Wlać wodę . Zagotować. Zmniejszyć gaz i dusić przy uchylonej pokrywce aż mięso będzie miękkie, sos odparuje i zagęści się .Doprawić sos do smaku . Zrobiłam dodatkowo surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki ( z sosem vinegret ) i podałam z młodymi ziemniaczkami . * jak zwykle ostatnio podaje składniki na 2 małe porcje
Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową
Cebulę i mieso obsmażamy na rumiano na smalcu
Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową
Dorzucamy pokrojoną w kawałki umytą fasolkę szparagową
Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową
Zalać wodą i dusić do miękkości miesa - doprawić
Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową
Zrobić z kapusty pekińskiej surówkę doprawiajac ją