Sposób przygotowania:
Mięso wieprzowe w sosie z fasolką perłową
Fasolkę umyć, zamoczyć na 2 godziny, ugotować. Umyte mięso pokroić w słupki, zrumienić na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do garnka, wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę pieczeniową, angielskie ziele, ziarenka jałowca, szczyptę soli i pieprzu, dusić pod przykryciem. Na pozostałym popieczeniu mięsa tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, połączyć z mięsem. Po 20 minutach dodać pokrojoną w słupki marchewkę i dusić do miękkości. Pod koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i mieloną papryką, zagotować, wsypać ugotowaną fasolkę, podgrzać, doprawić do smaku. Podawać z pieczywem, ziemniakami, ryżem lub kluskami i surówką.