Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mięso wieprzowe w sosie z fasolką perłową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Oryginalny, smaczny i sycący gulasz z fasolką perłową.

Mięso wieprzowe w sosie z fasolką perłową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięso wieprzowe w sosie z fasolką perłową

 

Sposób przygotowania:

Mięso wieprzowe w sosie z fasolką perłową
Fasolkę umyć, zamoczyć na 2 godziny, ugotować. Umyte mięso pokroić w słupki, zrumienić na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do garnka, wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę pieczeniową, angielskie ziele, ziarenka jałowca, szczyptę soli i pieprzu, dusić pod przykryciem. Na pozostałym popieczeniu mięsa tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, połączyć z mięsem. Po 20 minutach dodać pokrojoną w słupki marchewkę i dusić do miękkości. Pod koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i mieloną papryką, zagotować, wsypać ugotowaną fasolkę, podgrzać, doprawić do smaku. Podawać z pieczywem, ziemniakami, ryżem lub kluskami i surówką.
Mięso wieprzowe w sosie z fasolką perłową
Pokrojone mięso zrumienić na rozgrzanym smalcu
Mięso wieprzowe w sosie z fasolką perłową
Przełożyć do garnka wlać wodę i dodać przyprawy
Mięso wieprzowe w sosie z fasolką perłową
Następnie dodać pokrojoną marchewkę i dusić do miękkości
Mięso wieprzowe w sosie z fasolką perłową
Połaczyć z fasolką dodać śmietanę z mąka i papryką