kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Gulasz z żołądków

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Żołądki nie są zbyt popularnym produktem, zupełnie niesłusznie. Ugotowane staja się miękkie, lekko kleiste z tzw. „glajdką”. Doskonale sprawdzają się w aromatycznym gulaszu z papryką i marchewką oraz kremowym, śmietanowym sosiku.

Gulasz z żołądków

Składniki:

Gulasz z żołądków

podstawowe

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka lub 2 mniejsze
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 200 g małych pieczarek
  • sól, czarny pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • natka pietruszki lub kolendra do posypania

Sposób przygotowania:

Gulasz z żołądków
Żołądki płuczemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu aż będą półmiękkie.

Marchew, pieczarki i czosnek kroimy w plasterki, paprykę i cebulę w kostkę.

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła. Na roztopiony tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażamy do zeszklenia. Dokładamy marchew i smażymy 3-4 minuty. Po tym czasie dokładamy pieczarki i paprykę.

Obgotowane żołądki odcedzamy łyżką cedzakową, kroimy w mniejsze kawałki i dokładamy do warzyw. Smażymy około 5 minut i podlewamy wywarem spod gotujących się żołądków, tak by zakryły mięso i warzywa. Gdy mięso jest już miękkie doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, majerankiem i gałkę muszkatołową.

Dodajemy zahartowaną gorącym wywarem śmietanką. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Serwujemy z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami.