Sposób przygotowania:
Gulasz z żołądków
Żołądki płuczemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu aż będą półmiękkie.
Marchew, pieczarki i czosnek kroimy w plasterki, paprykę i cebulę w kostkę.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła. Na roztopiony tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażamy do zeszklenia. Dokładamy marchew i smażymy 3-4 minuty. Po tym czasie dokładamy pieczarki i paprykę.
Obgotowane żołądki odcedzamy łyżką cedzakową, kroimy w mniejsze kawałki i dokładamy do warzyw. Smażymy około 5 minut i podlewamy wywarem spod gotujących się żołądków, tak by zakryły mięso i warzywa. Gdy mięso jest już miękkie doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, majerankiem i gałkę muszkatołową.
Dodajemy zahartowaną gorącym wywarem śmietanką. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Serwujemy z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami.
Marchew, pieczarki i czosnek kroimy w plasterki, paprykę i cebulę w kostkę.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła. Na roztopiony tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażamy do zeszklenia. Dokładamy marchew i smażymy 3-4 minuty. Po tym czasie dokładamy pieczarki i paprykę.
Obgotowane żołądki odcedzamy łyżką cedzakową, kroimy w mniejsze kawałki i dokładamy do warzyw. Smażymy około 5 minut i podlewamy wywarem spod gotujących się żołądków, tak by zakryły mięso i warzywa. Gdy mięso jest już miękkie doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, majerankiem i gałkę muszkatołową.
Dodajemy zahartowaną gorącym wywarem śmietanką. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Serwujemy z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami.
mocsłodkości
skuter5