Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1317]

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 240
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gulasz jest pyszny, prosty i tani. Idealnie komponuje się z dowolną kaszą, ryżem, makaronem, czy ziemniakami. U mnie często bywa wersja z plackami ziemniaczanymi.

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami

Składniki:

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami

 

Zasmażka:

Ponadto:

  • olej

Opcjonalnie:

  • posiekana natka pietruszki, koperek

Sposób przygotowania:

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
Żołądki należy opłukać i umieścić w garnku z wodą. Całość zagotować, a następnie wodę zlać, podroby, ponownie umyć i przełożyć do garnka ze świeżą, osoloną wodą oraz listkami laurowymi i zielem angielskim. Gotować do miękkości - około 1,5 godziny.

Po tym czasie żołądki odcedzić i po przestudzeniu pokroić w paseczki. Do garnka ponownie nalać świeżej wody i dodatkowo wrzucić pokrojoną marchewkę - gotować około 20-30 minut.

W międzyczasie na patelni podsmażyć cebulę z pieczarkami. Całość przełożyć do mięsa. Na końcu przyrządzić zasmażkę.

Na patelni rozgrzać masło/olej i energicznie mieszając - połączyć z mąką. Smażyć do zarumienienia się mąki. (Uważać, aby nie przypalić.)

Zasmażkę dodać do gulaszu - razem z majerankiem, papryką i niewielką ilością gałki muszkatołowej. Gotować do momentu aż sos zgęstnieje.

Danie doprawić do smaku i posypać posiekaną zieleniną.