Sposób przygotowania:
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
Żołądki należy opłukać i umieścić w garnku z wodą. Całość zagotować, a następnie wodę zlać, podroby, ponownie umyć i przełożyć do garnka ze świeżą, osoloną wodą oraz listkami laurowymi i zielem angielskim. Gotować do miękkości - około 1,5 godziny.
Po tym czasie żołądki odcedzić i po przestudzeniu pokroić w paseczki. Do garnka ponownie nalać świeżej wody i dodatkowo wrzucić pokrojoną marchewkę - gotować około 20-30 minut.
W międzyczasie na patelni podsmażyć cebulę z pieczarkami. Całość przełożyć do mięsa. Na końcu przyrządzić zasmażkę.
Na patelni rozgrzać masło/olej i energicznie mieszając - połączyć z mąką. Smażyć do zarumienienia się mąki. (Uważać, aby nie przypalić.)
Zasmażkę dodać do gulaszu - razem z majerankiem, papryką i niewielką ilością gałki muszkatołowej. Gotować do momentu aż sos zgęstnieje.
Danie doprawić do smaku i posypać posiekaną zieleniną.
Po tym czasie żołądki odcedzić i po przestudzeniu pokroić w paseczki. Do garnka ponownie nalać świeżej wody i dodatkowo wrzucić pokrojoną marchewkę - gotować około 20-30 minut.
W międzyczasie na patelni podsmażyć cebulę z pieczarkami. Całość przełożyć do mięsa. Na końcu przyrządzić zasmażkę.
Na patelni rozgrzać masło/olej i energicznie mieszając - połączyć z mąką. Smażyć do zarumienienia się mąki. (Uważać, aby nie przypalić.)
Zasmażkę dodać do gulaszu - razem z majerankiem, papryką i niewielką ilością gałki muszkatołowej. Gotować do momentu aż sos zgęstnieje.
Danie doprawić do smaku i posypać posiekaną zieleniną.
SylaUla