Sposób przygotowania:
Gulasz z żołądków z pieczarkamiETAP 1:
Żołądki drobiowe oczyszczamy pod bieżącą wodą i obgotowujemy. Odcedzamy i przepłukujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak aby były przykryte. Dodajemy 3/4 łyżki soli, liście laurowe i ziele angielskie, a następnie gotujemy ok godziny do miękkości.
ETAP 2:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy cebulę.
ETAP 3:
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone na kawałki pieczarki i dusimy razem do momentu aż odparuje woda. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
ETAP 4:
Żołądki wyjmujemy z wywaru i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do pieczarek i zalewamy wywarem.
ETAP 5:
W naczyniu mieszamy śmietanę z mąką i zagęszczamy gulasz. Przyprawiamy do smaku i mieszamy z koperkiem. Podajemy z duszonymi ziemniakami.