madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Gulasz z żołądków z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Żołądki drobiowe w kremowym sosie śmietanowym z wyczuwalnymi kawałkami pieczarek. Przepyszne z duszonymi ziemniakami.

Gulasz z żołądków z pieczarkami

Składniki:

Gulasz z żołądków z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z żołądków z pieczarkami

ETAP 1:

Gulasz z żołądków z pieczarkami
Gotujemy żołądki do miękkości z przyprawami.

Żołądki drobiowe oczyszczamy pod bieżącą wodą i obgotowujemy. Odcedzamy i przepłukujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak aby były przykryte. Dodajemy 3/4 łyżki soli, liście laurowe i ziele angielskie, a następnie gotujemy ok godziny do miękkości.

ETAP 2:

Gulasz z żołądków z pieczarkami
Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oleju

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy cebulę.

ETAP 3:

Gulasz z żołądków z pieczarkami
Pieczarki dusimy z cebulką az odparuje woda

Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone na kawałki pieczarki i dusimy razem do momentu aż odparuje woda. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

ETAP 4:

Gulasz z żołądków z pieczarkami
Dodajemy pokrojone żołądki i zalewamy wywarem

Żołądki wyjmujemy z wywaru i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do pieczarek i zalewamy wywarem.

ETAP 5:

Gulasz z żołądków z pieczarkami
Zagęszczamy sos i dodajemy koperek

W naczyniu mieszamy śmietanę z mąką i zagęszczamy gulasz. Przyprawiamy do smaku i mieszamy z koperkiem. Podajemy z duszonymi ziemniakami.