Sposób przygotowania:
Gulasz Eli z żołądków drobiowychprzygotowanie żołądków
Żołądki opłukać, włożyć do garnka, dodać 6 liści laurowych i 10 ziaren ziela angielskiego. Zalać żołądki wodą, posolić i gotować aż będą miękkie. Żołądki wyjąć łyżką cedzakową, wywar zachować.
przygotowanie pozostałych składników
Marchewki obrać, opłukać i pokroić w ćwierć krążki.
przygotowanie pozostałych składników cd
Cukinię opłukać i odciąć końcówki. Pokroić cukinię w ćwierć krążki razem ze skórką.
przygotowanie pozostałych składników cd
Pieczarki oczyścić i pokroić w pół plasterki.
przygotowanie pozostałych składników cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie gulaszu
Ugotowane i ostudzone żołądki pokroić.
przygotowanie gulaszu cd
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone żołądki, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, paprykę, przyprawę do mięs, pieprz i przesmażyć.
przygotowanie gulaszu cd
Do żołądków dodać cebulę, czosnek, marchewkę i przez chwilę smażyć razem. Podlać gulasz wywarem z żołądków i dusić.
przygotowanie gulaszu cd
Do gulaszu dodać pieczarki, cukinię i dusić aż wszystko będzie miękkie. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do gulaszu i zagotować. Smacznego!
Gulasz można podać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą.