kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Gulasz wieprzowy w sosie grzybowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczny gulasz. Przygotowany z mięsa wieprzowego ( karkówki ) z dodatkiem suszonych grzybów w aromatycznym sosie. Polecam na obiad.

Gulasz wieprzowy w sosie grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz wieprzowy w sosie grzybowym

 

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego ( karkówki )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka z dużym czubkiem ziół prowansalskich
  • 1 szkl wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 op sosu grzybowego
  • 1 spora garść suszonych borowików
  • 3/4 szkl wody - do suszonych borowików

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy w sosie grzybowym
Suszone borowiki wkładamy do wody, mieszamy i odstawiamy. Mięso myjemy i osuszamy z wody np. ręcznikiem papierowym. Mięso kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski, wsypujemy przyprawy i mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.

W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kosteczkę.

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy na małym ogniu.

Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy pokrojone mięso oraz cebulę z czosnkiem. Przesmażamy razem przez około 5 minut i przekładamy do gotującej się wody. Gotujemy przez około 40 minut i dokładamy grzyby ( bez wody ) i razem gotujemy przez kolejne 20 minut.

W tym czasie do wody w której moczyły się grzyby, wsypujemy sos grzybowy i mieszamy. Przelewamy do garnka z gulaszem i zagotowujemy.
Gulasz wieprzowy w sosie grzybowym
Suszone borowiki przekładamy do miski z wodą.
Gulasz wieprzowy w sosie grzybowym
Do pokrojonego mięsa dodajemy przyprawy i mieszamy.
Gulasz wieprzowy w sosie grzybowym
Pokrojone mięso, cebulę i czosnek przesmażamy na oleju kokosowym.
Gulasz wieprzowy w sosie grzybowym
Do wody od moczenia grzybów wsypujemy sos i mieszamy.