2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1486]

Gulaszowa z kurczakiem i warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Rozgrzewająca zupa gulaszowa z kurczakiem i mrożonymi warzywami,syta i aromatyczna z powodzeniem zastąpi dwu -daniowy obiad.

Gulaszowa z kurczakiem i warzywami

Składniki:

Gulaszowa z kurczakiem i warzywami

 

  • 40 dag fileta z kurczaka
  • 1 opakowanie warzyw mrożonych na zupę
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 1/2 małego selera
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia
  • 3 łyżki oleju ryżowego

 

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta tikka masala
  • natka pietruszki do posypania
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Gulaszowa z kurczakiem i warzywami
Mięso umyć osuszyć ręcznikiem papierowym pokroić na cienkie paski lub w kostkę,wrzucić do garnka,dodać pokrojoną w kostkę cebulę ,doprawić do smaku solą, podlać olejem i wszystko poddusić około 5 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.Z umytych papryk usunąć gniazda nasienne ,seler obierać,umyć pod bieżącą wodą pokroić w kostkę i dodać do duszącego się mięsa i podsmażyć kolejne 5 minut.Po tym czasie wlać bulion drobiowy,wsypać do zupy mrożone warzywa, dodać liść laurowy ziele angielskie i gotować około 30 minut,po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy,doprawić do smaku solą pieprzem papryką słodką i szczyptą tikka masala,dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek,z mąki i odrobiny wody zrobić zawiesinę i zagęścić lekko zupę,zagotować wszystko razem jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posypać świeżą posiekaną natka pietruszki. Smacznego!