LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

gulasz(zapiekanka) z mięsem i makaronem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię dania jednogarnkowe, ta zapiekanka jest ok

gulasz(zapiekanka) z mięsem i makaronem

Składniki:

gulasz(zapiekanka) z mięsem i makaronem

 

  • 1/2 kg mięsa szynkowego
  • 1 opakowanie( 400 g)makaronu rurki
  • 2 cebule
  • 200 g sera zożtego
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 l bulionu
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 100 g włoszczyzny mrożonej pokrojonej w paski
  • sól, pieprz, ziele ang., listek laurowy
  • oliwa

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

gulasz(zapiekanka) z mięsem i makaronem
Mięso opłukać, pokroić w kostke i podsmażać na oliwie ok. 8 minut. Przełożyć do rondla, dolać bulion, wrzucić ziele, listek, gotowac 20 minut.  Po tym czasie dorzucić włosczyzne i jeszcze gotować ok. pół godziny, tak by wywar całkiem odparował.  Na koniec przyprawić do smaku. Makaron ugotowacćw osolonym wrzątku, odcedzić. Boczek pokroić w paski, cebule obrać i posiekać, razem podsmażyc na oliwie. Do naczynia. żaroodpornego przełożyć połowe makaronu, następnie podmażony boczek z cebulą. Na to znowu makaron , kukurydzę i mięso z jarzynami. Wierzch posypać startym serem. Zapiekać ok. 25 minut w 180 st. Podawać gorące .