Najdiff

Najdiff

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Gwardyjna potrawka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słonina musi być wędzona, jak dodałem kiedyś zwykłej to cała potrawa była strasznie mdła.

Gwardyjna potrawka

Składniki:

Gwardyjna potrawka

 

  • 1. Boczek surowy
  • 2. Słonina podwędzana
  • 3. Cebula
  • 4. Marchewka
  • 5. 2 pęczki zielonej pietruszki
  • 6. Groch łuskany - połówki
  • 7. bulion grzybowy
  • 8. Suszone grzyby(świeże lepsze)
  • 9. Czosnek

Sposób przygotowania:

Gwardyjna potrawka
Przez noc moczyłem groch, było tego z pół kubka, może więcej, rano jak już się namoczył to go kilka razy przecedziłem, żeby taki biały osad poleciał w rury, a następnie wlałem wody do garnuszka i groch ów gotowałem wraz z bulionem grzybowym ażeby zmiękł. Około 2 godzin. Pod koniec gotowania grochu dorzuciłem pokrojona w kostkę marchewkę. No i jak już była mięciutka to wyłączyłem gaz. Musicie sprawdzać i mieszać co jakiś czas.
Słoninę, boczek oraz grzyby pokroiłem. Słoninę i boczek w taką sporą kostkę, żeby nie była za drobna, a grzyby tylko tak żeby wielkie kapelusze nie fruwały w misce.
Cebulę pochlastałem metodą Kaprala z Kajko i Kokosza, czyli na plasterki, ale też takie z grubsza ciosane, no w końcu to potrawa najemników jest a nie jakichś zniewieściałych trubadurów.
Słoninkę i boczek wrzuciłem na patelnie i smażyłem. Jak już słoninka dostała takiego ładnego kolorku i boczek się "zeskwarczył" wtedy dorzuciłem cebulę, wszystko smażyłem jeszcze chwilkę i odstawiłem na bok. W między czasie wstawiłem sobie mały garnuszek z woda gdzie gotowałem suszone grzyby, jak się pogotowały tak z 45 minut to je odcedziłem i wrzuciłem do słoniny i boczku.
Groch z garnuszka wrzuciłem tez do skwarek, wszystko wymieszałem i dorzuciłem kaszę gryczaną i posiekaną (też z grubsza) pietruszkę. Praktycznie na sam koniec możecie wcisnąć czosnek do tego.

W tym przepisie użyłem soli raz. Jak robiłem kaszę gryczaną. Nie dodawałem żadnego pieprzu ani innych przypraw oprócz pietruszki. Zrobiłem jeszcze wersje z kaszą jaglaną, ale nie smakowała mi aż tak vbardzo dlatego polecam gryczaną.
Nawet u mnie w pracy ludziom ta kasza smakowała :)
Wiem, że to żaden może i przepis ale jest dobre :)

Smacznego :)

Tagi:

grzyby