Sposób przygotowania:
Gwiazdki
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka,jajko,drożdże utarte z cukrem,śmietanę i olejek cytrynowy.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ciasto ręką.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i wyciąć foremką gwiazdki.Ułożyć gwiazdki na posmarowanej tłuszczem blasze,posmarować każdą białkiem i posypać cukrem zmieszanym z orzechami.Piec w gorącym piekarniku ( 220s.c) około 15 minut.
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka,jajko,drożdże utarte z cukrem,śmietanę i olejek cytrynowy.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ciasto ręką.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i wyciąć foremką gwiazdki.Ułożyć gwiazdki na posmarowanej tłuszczem blasze,posmarować każdą białkiem i posypać cukrem zmieszanym z orzechami.Piec w gorącym piekarniku ( 220s.c) około 15 minut.