alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Gwiazdki smażone

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Najczęściej takie gwiazdeczki smażę w okresie karnawału. Bardzo je lubimy zarówno z pudrem jak i bez.

Gwiazdki smażone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gwiazdki smażone

 

Sposób przygotowania:

Gwiazdki smażone
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Po zmiksowaniu ciasto włożyć na godzinę do lodówki. W garnku mocno rozgrzać olej. Włożyć na chwilkę foremkę by się nagrzała. Gorącą foremkę zanurzyć w cieście do połowy gwiazdki i przełożyć do gorącego oleju. Smażyć około 30 sekund każdą gwiazdkę. Gwiazdki po usmażeniu układać na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu. W trakcie zanurzenia foremki w cieście trzeba uważać by nie zanurzyć ponad górną krawędź, bo wtedy ciężko będzie zdjąć usmażoną gwiazdkę i się połamie. Gdy gwiazdki lekko przestygną oprószyć cukrem pudrem.*Ciasto najpierw zmiksować z jedna szklanką mąki, jeśli będzie za rzadkie wtedy dodać mąki. Ilość mąki jest zależna od wielkości jajek.
Gwiazdki smażone
Zmiksowane ciasto włożyć na godzinę do lodówki.
Gwiazdki smażone
Gwiazdki smażyć w gorącym oleju na złoto
Gwiazdki smażone
Po usmazeniu przełożyć na ręcznik papierowy.

Tagi:

jajko jajka