2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1484]

Gyros z sosem czosnkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ulepszona po mojemu wersja popularnej sałatki......

Gyros z sosem czosnkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gyros z sosem czosnkowym

 

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 papryka czerwona
  • 1 por
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • sól do smaku
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 3/4 szklanki sosu czosnkowego
  • 2 łyżki majonezu
  • ketchup pikantny

 

Sposób przygotowania:

Gyros z sosem czosnkowym
Pierś myjemy,osuszamy na ręczniku kuchennym,kroimy w dość drobną kosteczkę oprószamy przyprawą do gyrosa i szczyptą soli,wlewamy olej ryżowy,mieszamy wszystko razem na dużej patelni,odstawiamy mięso na 30 minut aby składniki się przegryzły,po czym smażymy na patelni aż mięso będzie miękkie.Odstawiamy do wystudzenia. Pozostałe składniki myjemy-kapustę siekamy drobno nożem z papryki wydrążamy nasiona i kroimy w kostkę tak samo postępujemy z porem i ogórkami. Kukurydzę osączyć z zalewy.Majonez połączy z sosem czosnkowym,wymieszać. Sałatkę układamy w salaterce warstwami-kapusta -mięso-papryka -por sos czosnkowy-ogórki-kapusta -mięso-znów reszta tak żeby znów kapusta przykryła całą sałatkę.Dekorujemy ketchupem.Podajemy.
Gyros z sosem czosnkowym
mięso oprószamy przyprawą gyros smażymy na oleju ryżowym
Gyros z sosem czosnkowym
kapustę por paprykę ogórki siekamy drobno
Gyros z sosem czosnkowym
sałatkę układamy warstwowo w salaterce dekorujemy ketchupem