evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Gyrosowe żeberka na ostro

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Miękkie,ostre po prostu przepyszne. Oczywiście dla wielbicieli mięs na ostro :-)

Gyrosowe żeberka na ostro Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gyrosowe żeberka na ostro

 

  • 1kg żeberek wieprzowych
  • 3 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy około 1/2 szklanki
  • worek do pieczenia
  • Przyprawy wg uznania oprócz chili :
  • Sól morska,przyprawa gyros,papryka słodka w proszku,płatki suszone chili 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Gyrosowe żeberka na ostro
Umyte,osuszone żeberka dzielimy na porcje,przecinając między kostkami i przekładamy do miski. Dodajemy wyżej wymienione przyprawy,olej i obrane ząbki czosnku.Wszystko porządnie mieszamy (najlepiej za pomocą rękawiczki żeby się nie utaplać) i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy,przekładamy do worka wraz z tym co zostało na misce,zamykamy worek klipsem,przekładamy na blaszkę i pieczemy w 170*C do miękkości mięsa (ja piekłam 1 godzinę i 15 minut) jak już jest mięciutkie i odchodzi od kości przecinamy worek i zapiekamy jeszcze chwilę i gotowe..... Podajemy z czym kto lubi . 
Gyrosowe żeberka na ostro
Po tym czasie wyjmujemy,przekładamy do worka wraz z tym co zostało na misce,zamykamy worek klipsem,przekładamy na blaszkę