evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Halibut

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nic trudnego a smakuje wyśmienicie.Polecam.Świeże rybki nie tylko są zdrowe ale i bardzo smaczne :)

Halibut Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Halibut

 

  • 640g halibut świeży
  • 2 kawałki folii aluminiowej (wielkość zależy jak mamy dużą rybę)
  • troszkę oliwy do posmarowania folii

 

  • Na marynatę :

 

  • 4 łyzki oliwy
  • 3 gałązki nać selera (pokroić)
  • 1 gruby plaster cytryny (ok.2 cm)
  • sól ( to już według uznania,ja dałam dwie wieksze szczypty)
  • 2 łyżeczki pieprz cytrynowy (tak zwana mieszanka przypraw)
  • miska lub inne naczynie do zamarynowania

Sposób przygotowania:

Halibut
Rybę umyłam i oskrobałam z resztek łusek.Przekroiłam na dwie części. Z oliwy,pokrojonego selera,cytryny,soli i pieprzu cytrynowego zrobiłam marynatę. Następnie wtarłam ją w rybę,włozyłam do miski i polałam resztą.Jeszcze raz przemieszałam ,przykryłam i dałam na noc do lodówki. Piekarnik rozgrzałam do 200*C ,kazdą porcję ryby połozyłam na wysmarowanym kawałku folii zawinełam nie za bardzo ściśle i włożyłam do piekarnika i piekłam ja 30 minut. Potem ją odkryłam i podpiekłam jeszcze 10 minut i była gotowa do podania.... Rozłozyłam na talerze podałam z ziemniakami i surówką.
Halibut
Rybę włozyłam do miski i polałam resztą.Jeszcze raz przemieszałam ,przykryłam i dałam na noc do lodówki
Halibut
Tak zamarynowane kawałki ryby,połozyłam na wysmarowaną folię i zawinełam.
Halibut
Gotowe pakunki z rybą włożyłam do piekarnika nagrzanego 200*C