Sposób przygotowania:
Halinki polewka z konopi
Konopie przebieramy, zalewamy zimną lub ciepłą wodą, gotujemy do czasu aż zaczną pękać, odcedzamy, a następnie mielimy maszynką na drobnych oczkach. Zmielone konopie dzielimy na 5 części i każdą z nich zalewamy około 1,5 litra wrzącej wody, mieszamy i gdy woda zabarwi się na siwo, odcedzamy płyn do dużego garnka na sicie do przesiewania mąki.
Łuski konopi wyrzucamy a cały płyn powstały z ich płukania zagotowujemy. Do mleka dodajemy sporą ilość mąki (około pół kilograma), dokładnie miksujemy, wlewamy do gotującego się płynu i cały czas mieszając gotujemy około 5 minut, po czym ściągamy z ognia i doprawiamy do smaku solą i cukrem. Podajemy na gorąco ze struclą. Polewkę podgrzewamy na bardzo małym ogniu, gdyż łatwo się przypala.
Łuski konopi wyrzucamy a cały płyn powstały z ich płukania zagotowujemy. Do mleka dodajemy sporą ilość mąki (około pół kilograma), dokładnie miksujemy, wlewamy do gotującego się płynu i cały czas mieszając gotujemy około 5 minut, po czym ściągamy z ognia i doprawiamy do smaku solą i cukrem. Podajemy na gorąco ze struclą. Polewkę podgrzewamy na bardzo małym ogniu, gdyż łatwo się przypala.
iziona
Babciagramolka
Ta sama rodzina tylko tamta to indyjska a ta to zwykłe nasze robi się z nich olej i włókno - no i ziarno wykorzystywane jest w lecznictwie
iziona
Już poczytałam na ten temat bo bardzo mnie zainteresowały te ziarna, ale dziękuję za odpowiedź