Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Halinki polewka z konopi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jedna z moich ulubionych wigilijnych potraw

Halinki polewka z konopi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Halinki polewka z konopi

 

Sposób przygotowania:

Halinki polewka z konopi
Konopie przebieramy, zalewamy zimną lub ciepłą wodą, gotujemy do czasu aż zaczną pękać, odcedzamy, a następnie mielimy maszynką na drobnych oczkach. Zmielone konopie dzielimy na 5 części i każdą z nich zalewamy około 1,5 litra wrzącej wody, mieszamy i gdy woda zabarwi się na siwo, odcedzamy płyn do dużego garnka na sicie do przesiewania mąki.



Łuski konopi wyrzucamy a cały płyn powstały z ich płukania zagotowujemy. Do mleka dodajemy sporą ilość mąki (około pół kilograma), dokładnie miksujemy, wlewamy do gotującego się płynu i cały czas mieszając gotujemy około 5 minut, po czym ściągamy z ognia i doprawiamy do smaku solą i cukrem. Podajemy na gorąco ze struclą. Polewkę podgrzewamy na bardzo małym ogniu, gdyż łatwo się przypala.
Halinki polewka z konopi
Konopie przebieramy, zalewamy zimną lub ciepłą wodą, gotujemy do czasu aż zaczną pękać, odcedzamy, a następnie mielimy maszynką na drobnych oczkach.
Halinki polewka z konopi
Zmielone konopie dzielimy na 5 części i każdą z nich zalewamy około 1,5 litra wrzącej wody, mieszamy i gdy woda zabarwi się na siwo, odcedzamy płyn do dużego garnka na sicie do przesiewania mąki.