Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Hamburger

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla mnie pychotka, sami spróbujcie :)

Hamburger

Składniki:

Hamburger

 

  • 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 1 żółtko
  • 2 pomidory
  • Majonez
  • 1 cebula
  • Sałata (zwykła, głowiasta)
  • Bułki hamburgerowe
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Hamburger
Mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy żółtko, mieszamy i formujemy kotlety - powinny być bardziej płaskie niż okrągłe, ale pamiętajmy, że ogólnie hamburger ma być duży i obfitować w składniki i ich ilość. Kotlety smażymy. Bułki kroimy na pół i tostujemy - np. w sandwicherze lub po prostu dajemy je na kilka minut do piekarnika na powiedzmy 180 stopni - chodzi o to, żeby były ciepłe, unikając podgrzewania ich w mikrofalówce bo wtedy są "zwiotczałe". Później układamy na połowie bułki sałatę, mięso, pokrojone w plastry - cebulę i pomidora, smarujemy majonezem i przykrywamy drugą połówką bułki.

Tagi:

mięso sałata