Sposób przygotowania:
hamburgery a'la alis
Doprawiamy mięso pieprzem i słodką papryką, dokładnie mieszamy. Formujemy kulki, kładziemy na desce i rozwałkowujemy lub rozgniatamy ręką na ok 1-centymetrowe, okrągłe kotlety. Powinne być trochę większe niż sama bułka, bo podczas smażenia i tak się skurczą. Po uformowaniu, układamy na nagrzanej, lekko natłuszczonej patelni. W międzyczasie wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, oprócz kapusty, ją szatkujemy. Kotlety kilkukrotnie sprawdzamy i przewracamy, muszą być zarumienione. Dopiero pod koniec smażenia można delikatnie je posolić. Usmażone kotlety układamy na rozciętych bułkach, a na nich po plastrze sera. Jeszcze nie składamy bułek, kładziemy wszystko obok siebie na blasze i teraz bułki z mięsem i serem idą na 2 minuty do piekarnika, żeby bułka zmiękła i rozpuścił się ser. Wyciągamy i możemy dowolnie skomponować naszego hamburgera. Kapustę pekińską proponuję położyć na roztopiony ser, wtedy jej nie zgubimy. Smacznego!