szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Hamburgery z mięsem, sałatą i pomidorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie hamburgery to jedna z propozycji na wieczór z przyjaciółmi. Mięso doprawione na pikantnie i odświeżająca sałatka z sałaty.

Hamburgery z mięsem, sałatą i pomidorem

Składniki:

Hamburgery z mięsem, sałatą i pomidorem

 

  • 50 dag. mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 1 płaska łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz ziołowy
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Bułki do hamburgerów
  • Sałata
  • Sos ziołowy Knorra
  • 3 łyżki oliwy
  • 1cebula
  • 1 pomidor
  • Bazylia
  • Pikantny keczup
  • Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Hamburgery z mięsem, sałatą i pomidorem
Drobno pokroić 1 cebulę. Połączyć z mięsem mielonym, musztardą, keczupem, jajkiem i tartą bułką. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dobrze wymieszać.

Z mięsa uformować płaskie kotlety i obsmażyć na oliwie z obu stron. Sałatę umyć i drobno posiekać. Wymieszać z oliwą i sosem ziołowym.

Drugą cebulę pokroić w krążki, które lekko zeszklić na oliwie.

Bułki włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut. Po wyjęciu posmarować keczupem.

Na bułkę nakładać kolejno: doprawioną sałatę, usmażone kotlety, podsmażoną cebulkę, znowu keczup i plaster pomidora posypany suszoną bazylią.