bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Hamburgery drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Drobiowe hamburgery z świeżo upieczonymi bułeczkami są bardzo smaczne, zawierają dużo mniej kalorii niż tradycyjne. Polecam na obiad lub kolację.

Hamburgery drobiowe

Składniki:

Hamburgery drobiowe

 

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • Przyprawa do kurczaka
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Bułki:
  • Zaczyn:
  • 250 gram mąki pszennej
  • 250 ml. Letniej wody
  • 20 gram świeżych drożdży
  • Ciasto właściwe:
  • Cały zaczyn
  • 250 gram mąki pszennej
  • 50 ml. Letniej wody
  • 30 gram mleka w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 gram roztopionego masła
  • 1 jajko
  • Sezam
  • Dodatkowo:
  • 1 duży pomidor
  • Czerwona cebula
  • Sałata
  • Sos do hamburgerów
  • majonez

Sposób przygotowania:

Hamburgery drobiowe
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc. Do zaczyny dodajemy przesianą mąkę , mleko w proszku, sól, cukier, wodę i wyrabiamy gładkie ciasto.

Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, upieczone studzimy na metalowej kratce. Mięso z piersi mielimy, dodajemy musztardę, przyprawę do kurczaka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, masę dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy okrągłe płaskie kotlety, smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną oleju, na złoty kolor z obydwu stron.

Bułki kroimy na pół, obydwie części smarujemy majonezem, na dolnej części układamy sałatę, usmażonego kotleta, polewamy sosem do hamburgerów, układamy plasterek pomidora i krążki cebuli, przykrywamy wierzchnią częścią bułki.

Tagi:

hamburgery