Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Herbaciany bałwanek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto, które pachnie herbatą i rodzynkami. Świetnie smakuje podane z gorącą... herbatą. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Herbaciany bałwanek

Składniki:

Herbaciany bałwanek

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka herbaty
  • 20 dag rodzynek
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 ml rumu

Sposób przygotowania:

Herbaciany bałwanek
Rodzynki przekładamy do miseczki i zalewamy rumem. Herbatę zaparzamy. Mocną, gorącą herbatą zalewamy rodzynki i odstawiamy na 2- 3 godzinki, żeby nasiąknęły herbatą i rumem. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier, a następnie jajka ciągle ucierając. Mąkę przesiewamy z sodą, następnie ucierając masę maślano- jajeczną dodajemy po łyżce mąki. Następnie dodajemy rodzynki i pozostałą z ich moczenia się herbatę. Miksujemy szybko. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy przez około 50 minut w temp. 50 stopni. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka