Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Miodowo herbaciane ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

przepis przywieziony z wyjazdu do Anglii, bardzo aromatyczne i smaczne ciasto

Miodowo herbaciane ciasto

Składniki:

Miodowo herbaciane ciasto

 

  • 45-50 dag mąki pszennej
  • 40 dag miodu płynnego
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru(ja czasem wcale go nie daję)
  • 3/4 szklanki bardzo mocnego naparu z herbaty
  • 3 tłuczone goździki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • do wysmarowania formy:
  • 2 łyżki margaryny lub masła
  • do posypania ciasta wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Miodowo herbaciane ciasto
Do garnka wkładamy miodek, masło, cukier i wlewamy napar z herbaty. Podgrzewamy aż masło się się roztopi i wymieszamy wtedy wszystko z jajkami oraz goździkami, następnie dodajemy mąkę sól i sodę. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.
Pieczemy w wąskiej formie oczywiście natłuszczonej margaryną, w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy jest dobre. Czas pieczenia 35-40 minut.