Sposób przygotowania:
Herbatnikowy torcik z kiwi
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę z proszkiem oraz olej i ocet. Całość delikatnie mieszamy. Przelewamy na tortownicę i pieczemy około 20 minut w 180°C. Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na połowę.
ŚMIETANKA: W 1/3 szklanki przegotowanej wody rozpuszczamy żelatynę. Studzimy. Herbatniki kruszymy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier do smaku. Następnie wsypujemy herbatniki. Dokładnie ubijamy by uzyskać jednolitą masę. Na koniec dokładamy żelatynę. Miksujemy. Tężejącą śmietankę dzielimy na 2 części. Większą częścią przekładamy przecięty biszkopt. Pozostałą ilość wykładamy na wierzch. Całość dekorujemy ananasem oraz obranym i pokrojonym w plasterki kiwi. Torcik odstawiamy do chłodu do zastygnięcia.
ŚMIETANKA: W 1/3 szklanki przegotowanej wody rozpuszczamy żelatynę. Studzimy. Herbatniki kruszymy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier do smaku. Następnie wsypujemy herbatniki. Dokładnie ubijamy by uzyskać jednolitą masę. Na koniec dokładamy żelatynę. Miksujemy. Tężejącą śmietankę dzielimy na 2 części. Większą częścią przekładamy przecięty biszkopt. Pozostałą ilość wykładamy na wierzch. Całość dekorujemy ananasem oraz obranym i pokrojonym w plasterki kiwi. Torcik odstawiamy do chłodu do zastygnięcia.