Torcik herbatnikowy z nutą wanilii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne na letnie przyjęcie pod chmurką

Torcik herbatnikowy z nutą wanilii

Składniki:

Torcik herbatnikowy z nutą wanilii

 

  • Ciasto:
  • 3 łyżki kakao
  • 150 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g pokruszonych herbatników
  • 50 g pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • Masa:
  • 2 łyżki żelatyny,80 g margaryny,2 łyżki mleka
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 200 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 waniliowe serki homogenizowane (po 240 g)

Sposób przygotowania:

Torcik herbatnikowy z nutą wanilii
1. Ciasto: margarynę roztopić z cukrami, kakao i rozkłóconym jajkiem, mieszać do powstania gęstej masy. Wsypać herbatniki i orzechy włoskie, ciastem wylepić spód tortownicy. 2. Masa: Margarynę roztopić z mlekiem, budyniem śmietankowym, cukrem i sokiem z cytryny. Przestudzić i połączyć z serkami homogenizowanymi i rozpuszczona żelatyną. Wylać na spód i schłodzić około 2 godzin. Wierzch można udekorować startą na dużych oczkach czekoladę mleczną lub posypać kakao.Można także udekorować na przykład wiśniami.