Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Hiszpańska sałatka ryżowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

rewelacyjna lekko luksusowa sałatka nieco droższa ale warta swojej ceny

Hiszpańska sałatka ryżowa

Składniki:

Hiszpańska sałatka ryżowa

 

  • 20 dag ryżu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 zielone papryki
  • 0,5 kg pomidorów
  • pół kurczaka z grilla (ja daję z rożna)
  • 20 dag krewetek
  • 1 puszka dobrego tuńczyka
  • 2 cebule
  • 10 dag oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • po 0,5 łyżeczki soli zmielonego pieprzu i słodkiej papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 filety z sardeli
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki

Sposób przygotowania:

Hiszpańska sałatka ryżowa
ryż wsypać do 0,5 l osolonej wrzącej wody i gotować 15 minut paprykę oczyścić i pokroić w paski pomidory podzielić na ósemki usunąć też nasady ogonków mięso oddzielić od skóry i kości i następnie pokroić w kostkę krewetki opłukać zimną wodą i osączyć tak samo osączamy tuńczyka i rozdrobnić widelcem cebule pokroić w drobną kostkę oliwki wypestkować osączony ryż ostudzić i wymieszać z przygotowanymi składnikami sok cytrynowy wymieszać z solą pieprzem i papryką następnie ubić z oliwą filety z sardeli drobno posiekać i rozetrzeć na pastę dodać do sosu sałatkę wymieszać z sosem przed podaniem posypać natką pietruszką