kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

hiszpańska zupa pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gęsta zupa pomidorowo-paprykowa-idealna na chłodne dni bo rozgrzewa-:)

hiszpańska zupa pomidorowa

Składniki:

hiszpańska zupa pomidorowa

 

  • 70 dag czerwonej papryki
  • bulion warzywny
  • 1 cebula poszatkowana w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidory krojone puszka
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 l soku pomidorowego
  • pieprz cayenne
  • papryka słodka w proszku
  • opakowanie serowych tortellini
  • pół puszki kukurydzy
  • garść kolendry
  • oliwa do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania:

hiszpańska zupa pomidorowa
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulkę, dodać pokrojona w cienkie paseczki paprykę zostawiając ćwiartkę oraz pokrojony drobno czosnek.

Dusić 20 min, dolać około 1.5 litra bulionu i gotować 20 min, posolić.

Wywar zmiksować, dodać sok pomidorowy, koncentrat i puszkę pomidorów, gotować 15 min.

Doprawić pieprzem cayenne i papryka, wrzucić kukurydzę z puszki i poszatkowana w kosteczkę ćwiartkę papryki. Posypać kolendrą.

Podawać z ugotowanymi tortellini z serem, mogą być też z szynką.

Tagi:

pomidory