SUPERPRZEPIS

Hiszpańskie Carpaccio

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Hiszpańskie Carpaccio

Przepis przywiozłam z wakacji 2011 w Hiszpanii. Danie bardzo wykwintne w smaku, dla ludzi otwartych na niecodzienne doznania kulinarne.

Składniki:

Hiszpańskie Carpaccio

 

  • polędwica wołowa solona 200 g
  • mała główka sałaty lodowej
  • pomidorki koktajlowe 200g
  • jabłko zielone 1 szt.
  • ser parmezan w kawałku 100g
  • prażone pestki dyni lub słonecznika 100g
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Hiszpańskie Carpaccio
Jest to przepis na 4 porcje: Polędwicę wołową pokroić na cienkie plasterki, powinny być grubości kartki papieru. Żeby ułatwić sobie zadanie, można na 30 minut włożyć ją do zamrażarki, żeby stężała- to znacznie ułatwi "zadanie". Pamiętajmy o tym, aby nóż był ostry. Umyte i osuszone liście sałaty postrzępić palcami na kawałki i wyłożyć na talerzach w taki sposób, aby przykryć dno. Na tak ułożoną sałatę położyć plastry wołowiny. Umyte pomidorki przekroić na połowy i również dodać do powstającej kompozycji. Jabłko pokroić na ósemki, wyciąć gniazdo nasienne. Każdą ósemkę pokroić w plastry, następnie układać je na talerzach. Zetrzeć ser na tarce (na duże płatki), posypać sałatkę. Całość posypać prażonymi pestkami. Dla wzbogacenia smaku można skropić sałatkę oliwą z oliwek.